Ugrás a tartalomra

B(ap)log

vasárnap, 2017. június. 18.

A héten elkezdődött az idei tiszavirágzás, vagyis Európa legnagyobb kérészének, a tiszavirágnak [Palingenia longicauda (Olivier, 1791)] tömeges rajzása. A tiszavirág rajzására a május vége és július eleje közötti időszakban, egy adott folyószakaszon – akár napra pontosan – az év ugyanazon időszakában kerül sor. A tiszavirágok rendszerint először a Rábán, illetve a Tisza mellékfolyóin jelennek meg, majd fokozatosan néhány nap eltéréssel halad a rajzásuk a Tisza alsó szakaszai felől  (Vajdaság) folyásirányban felfelé (Szatmár).

vasárnap, 2017. március. 12.

Mintavételeink során a vízben turkálva, vagy a hullámteret járva gyakran bukkanunk szokatlan dolgokra. Az eddig megtalált tárgyak listája a hétköznapi kommunális hulladékot nem számítva, a különböző tüzérségi lőszerektől a még rendszámmal ellátott lökhárítóig meglehetősen hosszúra nyúlik.

csütörtök, 2017. március. 02.

A mellékelt – videóból kivágott és ezért nem túl jó minőségű – kép 2015 júniusában készült egy frissen kibújt hím tiszavirágról (Palingenia longicauda Olivier, 1791). A kép érdekessége, hogy a Duna Gönyűi-mellékágán készült, amit bizonyítandó a háttérben a gönyűi E-on erőmű látható.

csütörtök, 2016. november. 24.

Szeptemberben kevésbé vizsgált szabolcsi és hajdúsági kisvizeket túrtunk védett fajok után. Bár még a begyűjtött példányok teljes határozása nem történt meg, az azért borítékolható, hogy nem hemzsegnek a természetvédelmi szempontból értékes gerinctelenek ezekben az alföldi öntözőcsatornákban, vízelvezető árkokban, illetve kisebb mocsárfoltokban. Alkalmanként viszont előkerülhetnek érdekesebb fajok példányai is, amilyennek például két hátonúszó poloska, a Notonecta lutea és az Anisops sardeus is tekinthető.

szerda, 2016. szeptember. 07.

A mellékelt képen látható kürt-szerű építmény egy tegzes, a Neureclipsis bimaculata (Linnaeus, 1758) műve. Bár a tegzeslárvák többsége jellegzetes lakócsövet épít magának, sok fajra nem jellemző a hordozható tegez készítése. Ezek rendszerint vagy valamilyen selyemből szőtt hálót, vagy a selyemháló és kisebb kövek kombinálásából származó tákolmányokat építenek menedékként. Közéjük tartozik a Neureclipsis bimaculata, amely jellegzetes, kürt alakú apró szembőségű hálót sző.

Székhely: 4032 Debrecen, Soó Rezső u. 21.

Iroda:  4032 Debrecen, Kosztolányi Dezső u. 42.

Telefonszám: +36 52 541 780, +36 52 541 781

Email: info [at] bioaquapro.hu